Helpt yoga tegen depressie?

Sophie Hilbrand open over heftige burnout: “Ik was helemaal op, ik kon niet meer”
10 april 2017
Vrouw maakt door psychische stoornis 6 keer per dag de wc schoon
14 juli 2017
Toon alles

Helpt yoga tegen depressie?

Yoga wordt door veel mensen beoefent. Het is een soort van meditatie, waar je ademhalingsoefeningen doet en verschillende soorten rekoefeningen / yogaposes. Dit kan er voor zorgen dat je je beter gaat voelen, rustig word, of misschien wel van je depressie afkomt!

Er zijn in verschillende landen onderzoek gedaan naar de vraag: Kan yoga helpen tegen depressie. En de universiteit van Harvard en Boston zijn tot de conclusie gekomen dat het echt helpt. Ze hebben een verschillend aantal mensen gevraagd die redelijk depressief zijn, om mee te doen aan dit onderzoek. De mensen moesten eerst een vragenlijst invullen om te zien hoe dicht ze in de buurt zaten van een depressie. De gemiddelde score was 24 punten. Dit betekent dat je tegen een ernstige depressie aanzit. Na het experiment met de yoga was het gemiddelde van het onderzoek 10 punten.

Er zijn verschillende theorieën waarom yoga kan helpen met het aanvechten van een depressie. De eerste is dan ook best simpel. Het doet sommige mensen gewoon goed dat ze met een groep aan de slag gaan, iets rustgevends doen en het tussendoor ook nog hebben over iets wat ze gemeen hebben, namelijk een depressie. Praten en socializen kan dus erg helpen met het bestrijden van een depressie.

Er is natuurlijk ook onderzoek gedaan of de ademhalingstechnieken en yogaposes ook helpen met het kwijtraken van een depressie. Dit is niet bewezen. De yogaoefeningen kunnen erg ontspannend zijn, maar er is niet wetenschappelijk bewezen dat dit echt kan helpen.

Conclusie: Helpt yoga tegen depressie?

Ja! Yoga kan helpen tegen depressie, alleen niet op de manier hoe de meeste mensen het voor zich zien. Wetenschappelijk gezien helpt yoga qua oefeningen en technieken niet tegen een depressie. Yoga kan wel helpen op het gebied van socializen en praten over je depressie. Dit kan een factor zijn waardoor je je minder depressief voelt. Als je dus geen zin hebt in yoga, probeer iets anders waar je met mensen kan praten over je depressie en kan socializen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat dit de beste oplossing is!

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten