Effect medicijn voor ptss afhankelijk van bloeddruk van patiënt
7 november 2016
Lichamelijk en geestelijk welzijn na traumatische gebeurtenis
9 mei 2017
Toon alles

PTSS, de onzichtbare ziekte

ptss onzichtbare ziekte

“Soms zou je terug willen in de tijd. Terug naar een bepaald moment. Iets opnieuw beleven, maar nu met een ander perspectief. Andere keuzes maken misschien. Maar helaas… tenzij je jezelf met de snelheid van het licht kunt verplaatsen zit het er met de huidige technologie niet in en heb je geen keuze dan het accepteren van je verleden; de gebeurtenissen die zijn geweest en de beslissingen die zijn gemaakt. Zij hebben het heden gecreëerd.”

Ken je dat? Je ziet iemand op een foto en alles valt even weg. Het enige wat in je opkomt is: “ik wil met haar in contact komen”. Dat overkwam mij dus. Ik zag iets in haar en kon het niet bevatten of benoemen maar iets in mij zei dat ze iets of iemand nodig had.
Het contact werd gelegd en na een aantal chats spraken we af. In de chat was er over en weer heel veel herkenning en gelijkwaardigheid. Ik voelde aan alles dat ik iets voor haar kon betekenen en toen ik dat uitsprak gaf ze mij terug dat ze dat ook bij mij voelde.
Ze bleek complexe PTSS te hebben en een dissociatieve stoornis. Ik had ooit wel eens van deze termen gehoord maar kennis had ik daar zeker niet van. Het maakte mij nieuwsgierig en tijdens ons gesprek deelde ze met mij wat het grofweg inhoud.

PTSS gaat niet over wat verkeerd is aan jou. Het gaat over wat er gebeurt.

Tot haar 19de heeft zij op 28 plekken onderdak gehad. Na de scheiding van haar ouders ging ze van pleeggezin naar opvangtehuis. Ze verhuisde van de ene naar de andere instelling en van open naar gesloten inrichtingen. Een jong meisje kwam zo in aanraking met jonge criminelen, misbruik, manipulatie, loverboys, drugs gebruik (niet zelf) en veel, heel veel onveiligheid. Hoe gek is de wereld dat je na een scheiding uit een gezin wordt gehaald om veiligheid te bieden en dan tot ontdekking komt dat de mensen die je zouden moeten helpen alleen maar onveiligheid bieden.

PTSS kan ontstaan door het ervaren van een trauma. Je ziet dit vaak bij seksueel misbruik of bv bij mensen die in het leger hebben gezeten en op een missie uitgezonden zijn. PTSS is redelijk goed te behandelen omdat de oorzaak bekend is. Het is lastig te genezen maar er zijn goede behandelingen die je leren er mee om te gaan. Complexe PTSS is anders. Het houd namelijk in dat er meerdere trauma’s zijn opgelopen, vaak al een vroeg stadium van iemands leven. Ergens is dus de stoornis ontstaan maar omdat het meerdere trauma’s zijn die deze veroorzaakt hebben is het ook moeilijker te behandelen omdat het moeilijk is om terug te gaan naar de bewuste periode.

my worst enemy is my memoryAls kinderen veel onveiligheid ervaren kunnen ze later gaan dissociëren wat betekend dat het coördineren van gedachten en emoties afgescheiden raken van de persoonlijkheid.

Een ieder van ons heeft een verhaal waar herinneringen, emoties en oordelen worden opgeslagen. Dit maakt jou en mij wie we zijn wat we ook wel ons “ik” noemen. Bij dissociatie kunnen de traumatische ervaringen en gevoelens niet voldoende geïntegreerd worden in het verhaal. Dit veroorzaakt dus dat die emoties of lichamelijke ervaringen een soort van bevroren worden. Ook kan het ene verhaal verbinding maken (of juist niet) met een ander verhaal (een andere “ik”). De trauma’s worden dus steeds door een andere “ik” beleefd en gevoeld. Het zijn dus verschillende persoonlijkheids delen geworden, ook wel alter ego’s genoemd. Die alter ego’s staan in veel gevallen niet of onvoldoende met elkaar in contact en veroorzaken een enorme strijd in het hoofd van het slachtoffer.

Alle mensen dromen als ze slapen. Een droom is een soort projectie van een film van je eigen gedachten. Tijdens het dromen is er geen buitenwereld die ons beïnvloed maar ontvangen we informatie van binnenuit. Een droom is eigenlijk gewoon een hallucinatie. Het is een film van je eigen gedachte die komt uit het onderbewuste. Bij PTSS kunnen deze dromen na verloop van tijd “werkelijkheid” worden of zo levendig dat het hun leven gaat beïnvloeden. Dromen is eigenlijk het verkeerde woord. Het zijn beelden vanuit het heden gekoppeld aan het verleden. Lees verder op de volgende pagina.

De “film” in je hoofd die je s ’nachts afspeelt gaat ook overdag je leven beïnvloeden. Het kunnen stemmen worden in je hoofd die overdag jou leven volledig over kunnen nemen. Stemmen die jou bijvoorbeeld vertellen dat de liefde niet bestaat. Stemmen die jou vertellen dat de mensen die goed voor jou zijn juist de mensen zijn die je kwaad willen doen. Die stemmen in je hoofd laten je steeds momenten uit je verleden zien en koppelen dat naar het heden.

Maar ze laten net niet genoeg zien. Ze laten je namelijk niet zien wat er toen werkelijk speelde. Ze laten je alleen maar zien dat alles en iedereen dader is en dat liefde geen plaats meer heeft in je leven. Wat die stemmen eigenlijk laten zien is dat jij niet bestaat terwijl je eigenlijk liefde bent. Wat ze niet laten zien is dat de dader van toen niet de dader is van nu. Ze vertellen je niet dat die persoon in het nu ook gewoon liefde is.
Een kind in Afghanistan die met een granaat een aanslag pleegt is niet het kind die je zomaar op straat tegenkomt en jou spontaan een lief woord geeft. Een aardige man in de bij de bushalte is niet die oom die jou op vierjarige leeftijd misbruikte en daarmee wegkwam en wellicht nog steeds aanwezig is in je leven.
Bij dissociatie gebeurt er dus van alles in je lichaam dat je helpt om in actie te komen om te overleven. Alles staat op scherp en het lichaam voelt aan alsof het gaat exploderen. Dit gaat vaak gepaard met veel heftige emoties en gedachten. Als het niet meer mogelijk is om te vechten om uit die situatie te komen dan kan men dus gaan dissociëren.
Het slachtoffer kan door die stemmen in een staat van verlaagd bewustzijn komen waarin alle gedachten, gevoelens, herinneringen en lichamelijke gewaarwordingen niet meer van jezelf zijn. Het slachtoffer kan plots wegvallen of het kan voorkomen dat je ergens bent maar niet meer weet hoe je daar gekomen bent. Het kan gebeuren dat je geen pijn meer voelt of wat je ervaart niet goed opslaat en bijvoorbeeld delen van een gesprek volledig kwijt bent. Dissocieert een slachtoffer volledig dan kan het uren in zijn eigen “veilige” wereld zijn waarin tijd en de wereld om hen heen volledig weg vallen.

PTSS… De dingen waar we het meest bang voor zijn, die zijn ons al overkomen

Een “oplossing” kan zijn om je volledig over te geven aan de situatie en omgeving waarin je verkeerd maar dat is voor mensen met PTSS nu juist het grote probleem. Overgave kan namelijk alleen als er veiligheid en vertrouwen is. Een klein kind leeft in overgave en vertrouwen en heeft veiligheid nodig. Als deze basis op jonge leeftijd wordt beschadigd dan kan het jaren duren voordat dit weer enigszins hersteld is.

Eigenlijk zijn we allemaal wel enigszins beschadigd in zekere zin en leven we vaker vanuit angst dan vanuit liefde. PTSS is slechts een diagnose over iemand die niet meer weet hoe met deze beschadigingen om te gaan. Maar het zijn mensen zoals jij en ik die net zoals jij en ik liefde nodig hebben maar eigenlijk nooit echt geleerd hebben wat liefde nu werkelijk is. En als iedereen een spiegel voor je is zie dan ook deze mensen als een spiegel en geef ze wat nodig is. Geef ze wat jij nodig hebt. Geef ze liefde vanuit het hart die onvoorwaardelijk is. Geef ze vertrouwen en veiligheid want ook al zullen ze het niet altijd laten blijken, dit is wat ze het hardst nodig hebben. Elk oordeel naar iemand met PTSS zal heel heftig aankomen en voelen als een grote afwijzing. Die afwijzing zal hen diep raken waardoor ze zich weer meer gaan afzonderen. Liefde is hierin het enige juiste medicijn wat ze kracht kan geven om weer door te gaan. (uiteraard in combinatie met de juiste therapie) Liefde vanuit het hart zal hun hart heel langzaam helen. Dit gaat met heel veel vallen en opstaan, met heel veel tegenslagen en moeilijke periodes. Als partner of vriend/vriendin van iemand met PTSS is het vaak ook een hele zware taak om uit het oordeel en in liefde te blijven. Maar het is juist die liefde die ze zo enorm hard nodig hebben.

Wil je meer lezen over dit onderwerp volg dan dit blog en blijf op de hoogte.

Peter

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten