XTC pillen tegen PTSS de toekomst?

wat is gokverslaving ben ik gokverslaafd
Internetgokker moet beschermd worden
24 juni 2016
nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health
Hoog aantal suïcides in Nederland
1 augustus 2016
Toon alles

XTC pillen tegen PTSS de toekomst?

nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health

De mogelijkheid bestaat dat we binnen nu en 5 jaar, XTC gaan voorschrijven aan patiënten met mentale problemen. In de partydrug zit namelijk de werkzamen stof MDMA. Deze stof blijkt zeer effectief tegen PTSS ofwel Posttraumatisch Stresssyndroom. Dit is te lezen in Metro en komt voort uit een bericht van Scientias.

Onverwerkte trauma’s

PTSS is een stoornis die wordt veroorzaakt door onverwerkte trauma’s. Extreme stress, paniekaanvallen en extreem emotionele reacties zijn symptomen van de stoornis. Vooralsnog is er in de psychiatrie geen effectieve behandeling voor. Meestal schrijven psychiaters medicijnen voor om de symptomen te verminderen.

Lees ook: Het gevaar van XTC. Of valt het wel mee?

Omdat de oorzaak niet wordt aangepakt, blijven veel mensen last houden van de stoornis. De Multidisciplinary Association for Psychedelics Studies (MAPS) onderzocht daarom de mogelijkheden van MDMA. Ruim tweederde van de PTSS-patiënten werd genezen verklaard tijdens wetenschappelijke onderzoeken.

Geschikt voor behandeling

MDMA zorgt ervoor dat mensen het vermogen krijgen volledig open te zijn, ook over traumatische ervaringen. Daarom is de stof geschikt om in psychotherapie te gebruiken. Helaas zal de behandeling vooralsnog alleen in Amerika worden getest en moet deze ook nog bij een grotere groep worden onderzocht. Het kan zijn dat de therapie niet voor iedereen werkt of dat een overgevoeligheid voor de stof gezondheidsrisico’s kan opleveren.

Of de behandeling naar Nederland komt, is nog even de vraag. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) vindt de belofte van MAPS te vroeg. „Het is nog te vroeg om de waarde van de behandeling te kunnen beoordelen”, zegt de Commissie Medicatiebeleid van de NVvP tegen Scientias. „De werkzaamheid en veiligheid van de patiënt staan nog onvoldoende vast.”

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten