Is antidepressiva de oplossing?

nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health
Bloedtest vertelt welke antidepressiva werken voor jou
13 juni 2016
wat is gokverslaving ben ik gokverslaafd
Internetgokker moet beschermd worden
24 juni 2016
Toon alles

Is antidepressiva de oplossing?

antidepresiva verhaal

De laatste maanden zie ik regelmatig artikelen verschijnen over medicatie en dan vooral over antidepressiva.  Wat is mijn eigen ervaring met deze medicatie eigenlijk. In 2010 toen bij mij PTSS geconstateerd werd kreeg ik daarnaast last van een zware depressie. Ik weet nog goed dat ik de trap afliep bij mij thuis en plotseling gedachten kreeg over de dood.

Gedachten welke in mijn hele leven nog nooit door mijn hoofd zijn geschoten. Ik kreeg een gevoel van onrust en paniek waar ik zelf alleen maar angstiger van werd.

Alles negatief

Wat nu dacht ik? Ik wil dit helemaal niet deze gedachten dit past niet bij mij als persoon. Alles leek wel zwart wit te zijn. Ik zag nergens iets positiefs meer in en koste mij moeite. Het leek wel alsof ik in een draaimolen stapte waar ik niet meer uit kwam in mijn hoofd.

Ik heb dit weken lang vol kunnen houden maar alles werd minder. Het slapen werd minder en de energie voelde ik uit mijn lichaam en geest stromen.

Ik besloot de huisarts te benaderen voor mijn klachten en mijn diagnose welke inmiddels op papier kreeg. Een zware depressie inclusief PTSS. De uitslagen waren een reeks mooi cijfers waar ik op de middelbare school erg blij mee zou zijn.  De huisarts heeft mijn verhaal kort aangehoord en binnen 10 minuten stond ik buiten de spreekkamer met een recept Paroxetine. Zonder enige uitleg over bijwerkingen of wat het met je doet ben ik naar huis gestuurd.  Een tas vol met medicatie en een geheugen als een vergiet kwam ik thuis en ben ik op de bank gaan zitten. Voor mij een glas water met een pil. Ik weet nog goed dat ik dacht ben ik nu dan officieel mislukt omdat ik niet zonder medicatie kan? Dit heeft mij veel energie gekost maar besloot toch te starten met de medicatie.

Transpireren, trillen en geen emoties

De eerste dagen voelde ik er weinig, pas na een week kreeg ik last van extreem transpireren zo erg dat ik twee keer per dag mijn shirt moest verschonen omdat mijn shirt vol liep met zweet. Ik kreeg last van overmatig trillen van mijn handen en werd erg nerveus. Het leek wel alsof ik alleen maar achteruit ging in plaats van stappen vooruit maakte.  De weken gingen voorbij en langzaam merkte ik dat er verandering aan het optreden was.  Ik raakte afgestompt van emoties niks kon mij nog raken leek wel. De meest vreselijke dingen raakte mij niet het leek wel of er iets was gedoofd in mijn gevoel.

Het maakte mij niet gelukkiger maar het was wel fijn dat de emoties gedempt waren en dat ik beetje bij beetje iets meer kon ontspannen. Wel vroeg ik mij steeds af of de medicatie de oplossing was voor mijn bovenstaande problemen. Na een aantal maanden kreeg ik hele nare gevoelens van de medicatie. Ik kreeg agressieve gedachten welke ik normaal gesproken nooit had. Ik heb regelmatig tegen mijn vriendin gezegd dat ik zin had om iemand echt volledig de vernieling in te trappen of te slaan. Deze gedachten heb ik nog nooit gehad van mijn leven. Ik kon om niks exploderen en raakte volledig de controle kwijt over mijn woede en agressie. Dit maakte mij bang en ik raakte volledig in paniek.  Dankzij gesprekken met mijn therapeut kreeg ik dit aardig onder controle.

Niemand die mij heeft aangegeven wat deze medicatie met je kon doen. Geen tekst en uitleg maar wel gewoon uitschrijven voor de patiënt. Een zorgwekkende ontwikkeling al zeg ik het zelf. Daarnaast merkte ik na een aantal weken dat mijn kleding strakker ging zitten en ik moest een compleet andere garderobe aanschaffen. Voor het gebruik van mijn medicatie was ik een jongen van 22 die 86 kilo woog en nog dagelijks te vinden was in de sportschool of op het voetbalveld.  De maanden dat ik de medicatie gebruikte transformeerden mij zo heftig dat ik van de 86 kilo naar de 116 kilo ging zonder daar echt iets voor te doen. Ik heb letterlijk de striemen op mijn benen staan van het snellen groeien. Schade welke nooit meer zal verdwijnen en welke mij zullen herinneren aan mijn slechte periode en medicatie gebruik.

Eet je bij McDonalds ofzo?

Nee, de medicatie heeft er voor gezorgd dat ik mij niet meer prettig voelde zowel op straat als met sporten. Opmerkingen over mijn lichaam waren dan ook aan de orde van de dag. Pijnlijk omdat de meeste mensen snel een opmerking plaatsen zoals “ Jij zit zeker elke dag bij McDonalds” mensen begrijpen niet wat het met mensen doet die helaas overleven met deze medicatie. Het maakte mij onzeker en intens verdrietig omdat mensen niet weten wat dit soort opmerkingen kunnen doen met mij en mijn lotgenoten.

De medicatie heeft mij rustig gemaakt maar heeft mijn probleem absoluut niet opgelost. Het heeft mij alleen maar negatieve dingen gebracht. De oplossing zat hem niet in de medicatie maar was nodig om de gedachten welke ik liever niet had te doen verminderen. De oplossing zat toch echt in de confrontatie met mijn trauma’s. Inmiddels ben ik afgekickt van mijn medicatie en leef ik al ruim 2 jaar zonder medicatie.

Tot slot wil ik met deze blog aangeven dat mensen die geen idee hebben over antidepressiva geen enkel oordeel kunnen en mogen geven over het gebruik hiervan. Het is voor de gebruiker een heel gevecht welke niet met een pen is te beschrijven. De medicatie is een hulpmiddel maar niet de oplossing.

Rick

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten