Complexe PTSS behandeling

nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health
GGZ, ActiZ en NVZ niet open over declaraties
17 februari 2016
nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health
Virtual Reality tegen depressie
20 februari 2016
Toon alles

Complexe PTSS behandeling

complexe PTSS behandeling. Behandelen ipv stabiliseren.

Behandelen in plaats van stabiliseren

In het veld bestaat nog veel onzekerheid over wat de beste behandeling is voor patiënten die lijden aan symptomen passend bij wat ‘Complexe PTSS’ wordt genoemd. Voor een complexe PTSS behandeling krijgen patiënten veelal een gefaseerde behandeling aangeboden. Dit betekent dat patiënten eerst een traject van stabilisatie krijgen aangeboden om ze ‘klaar’ te maken voor een traumagerichte behandeling, zoals EMDR. Zij zouden namelijk niet toe zijn aan de confrontatie met hun traumatische herinneringen, omdat zij nog over onvoldoende emotieregulatievaardigheden beschikken. Deze gangbare opvatting wordt echter in het geheel niet onderbouwd door bestaande onderzoeksresultaten. Integendeel, er is inmiddels veel onderzoek dat laat zien dat evidence based behandelingen, waarbij blootstelling aan de traumatische herinnering plaatsvindt zonder voorafgaande stabilisatie, geen ontoelaatbare risico’s met zich mee brengen en dat deze patiënten ervan profiteren.

Complexe PTSS behandeling

In dit artikel wordt aannemelijk gemaakt dat er geen onderzoek is dat laat zien dat stabilisatie helpt of noodzakelijk is in de behandeling van volwassenen met complexe PTSS, dan wel dat deze groep een evidence based behandeling (EMDR therapie en Exposure) moet worden afgeraden. De aanbeveling is bij patiënten met Complexe PTSS een ‘can do’ instelling aan te nemen: ‘traumagerichte traumabehandeling, tenzij’ in plaats van ‘stabilisatie, tenzij’.

Aan dit artikel hebben meegewerkt:

Ad De Jongh, Ph.D.,1,2∗ Patricia A. Resick, Ph.D.,3 Lori A. Zoellner, Ph.D.,4 Agnes van Minnen, Ph.D.,5,6 Christopher W. Lee, Ph.D.,7 Candice M. Monson, Ph.D.,8 Edna B. Foa, Ph.D.,9 Kathleen Wheeler, Ph.D.,10 Erik ten Broeke, M.Sc.,11 Norah Feeny, Ph.D.,12 Sheila A.M. Rauch, Ph.D.,13 Kathleen M. Chard, Ph.D.,14 Kim T. Mueser, Ph.D.,15 Denise M. Sloan, Ph.D.,16,17 Mark van der Gaag, Ph.D.,18 Barbara Olasov Rothbaum, Ph.D.,19 Frank Neuner, Ph.D.,20 Carlijn de Roos, M.Sc.,21 Lieve M.J. Hehenkamp, M.Sc.,22 Rita Rosner, Ph.D.,23 and Iva A.E. Bicanic, Ph.D.22

Download hier het hele artikel (Engels)

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten