ptss na liquidatie basisschool zaandam
PTSS na liquidatie basisschool Zaandam
29 januari 2016
complexe PTSS behandeling. Behandelen ipv stabiliseren.
Complexe PTSS behandeling
17 februari 2016
Toon alles

Wat is EMDR?

wat is emdr werkt emdr

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR, is een therapie die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.

EMDR is een goed onderzochte en bewezen effectieve therapie voor de behandeling van PTSS.

EMDR bij PTSS

Traumatische ervaringen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Ten gevolge van één of meer traumatische ervaringen kun je PTSS ontwikkelen. Je kunt dan last hebben van opdringende herinneringen aan het trauma, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

De belangrijkste insteek van de EMDR behandeling is, dat je geholpen wordt de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken. Hierdoor zullen de PTSS klachten verminderen of verdwijnen.

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat veel mensen goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Hoe gaat EMDR in z’n werk?

De therapeut zal vragen aan het trauma terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Na elke set wordt er kort gepauzeerd. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?

Een verklaring voor de effecten van EMDR is dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de cliënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

Ursula Hendriks–van den Bos

Praktijkhouder, Gz-Psycholoog, Cognitief gedragstherapeut VGCt,
Supervisor VGCt,  EMDR-therapeut, Psycholoog NIP

Kijk voor meer uitgebreide informatie ook eens op EMDR.nl

Ben je op zoek naar een EMDR therapeut bij jou in de buurt? Kijk dan bij alle EMDR therapeuten van Nederland.

 

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten