drugsverslaving en stoppen
Drugsverslaving, stoppen en meer
19 januari 2016
wat is gameverslaving hulp bij
Wat is een gameverslaving?
25 januari 2016
Toon alles

Verslaving in de familie

verslaving in de familie

Een verslaving in de familie, is vaak erg moeilijk en pijnlijk om mee te leven. Door de ervaringen binnen de familie is het goed mogelijk dat de verslaafde getraumatiseerd raakt. De schommelingen in het gedrag zijn zowel emotioneel als psychologisch erg groot. Het leven met een verslaafd lid van de familie kan een familie en de verslaafde onder grote en ongewone druk zetten.

Familieband op scherp

De dagelijkse routines in een familie worden voortdurend onderbroken door onverwachte en soms zelfs angstaanjagende ervaringen die te maken hebben van het leven met een verslaafde. Wat vaak gezegd wordt, komt niet altijd overeen met wat een familie daadwerkelijk meemaakt. Wat zij emotioneel en soms lichamelijk voelen en zien gebeuren. In een poging om weer een goede familieband te creëren, zie je vaak dat zowel de verslaafde als de familie de realiteit ombuigen of manipuleren zodat het lijkt alsof er niks aan de hand is. Een verslaving in de familie kan beide partijen anders laten denken. De hele band die er was tussen verslaafde en de familie wordt gesaboteerd en wordt volledig uit zijn verband getrokken. Kleine dingen die voorkomen worden enorm opgeblazen en grote dingen als pijn binnen de familie worden ontkent en weggestopt.

Geen begrip

Als je op jonge leeftijd al leeft in dit soort zware omstandigheden, dan kan het zijn dat je hierdoor angststoornissen ontwikkeld en in de knoop raakt met je gevoelens en emoties. Kinderen van alcohol- of drugsverslaafde ouders kunnen overspoeld worden door heftige emoties die ze niet kwijt kunnen omdat er geen steun en begrip is vanuit het gezin. Als gevolg hiervan kunnen kinderen zich gaan afsluiten voor de buitenwereld, problemen gaan ontkennen, zich terugtrekken of zelf medicatie gaan nemen. Zo proberen ze zelf een innerlijke rust te creëren.

Heb je zelf het idee dat er verslaving in de familie of gezin is of in het gezin van iemand anders sprake is van een verslaving? Bekijk dan eens deze belangrijke kenmerken die voorkomen bij een verslaving.

– Je bent constant bezig met je verslaving
– Je hebt weinig tot geen zelfcontrole meer

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten