stefan groothuis was depressief schaatser
Levenslessen schaatser Stefan Groothuis
21 december 2015
nieuws ptss depressie verslaving burn out stress angst E-mental health
Minder antidepressiva en meer voorlichting
25 december 2015
Toon alles

Tips bij depressie

tips hoe om te gaan met

Zelf met een depressie leven is vaak erg zwaar en voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen. Dit betekent niet dat het voor naasten van een depressief persoon altijd makkelijk is om mee om te gaan. Voor elke vorm van depressies zijn er tips te geven. Deze zijn fijn om te hebben voor zowel jezelf als voor een familielid of vriend.

Voor naasten van iemand met een depressie

Behandeling

Het behandelen van een depressie heeft tijd nodig. De persoon en het lichaam moeten beide herstellen. Geef je depressieve naaste ook deze tijd en verwacht niet dat ze er na een paar weken weer helemaal bovenop zijn.

Gevoelens

Ontken de gevoelens van een depressieve naaste niet. Neem ze serieus en maak er geen grapjes om. Denk niet dat dit altijd voor iemand leuk is om er samen over te lachen.

Hulp

Neem alle hulp die je krijgt van familie, vrienden, collega’s en bekenden aan. Praktische tips of gesprekken met ervaren hulpverleners kunnen jezelf helpen om te leren leven en om te gaan met een depressieve vriend of vriendin.

Kennis en voorlichting

Zorg ervoor dat je informatie zoekt zodat je weet wat iemand kan meemaken. Wat is een depressie, hoe ga je ermee om en wat zijn eventueel vervolgstappen.

Luisteren

Neem de tijd om naar iemands verhaal te luisteren. Ga samen een stuk wandelen of help iemand met bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen of het vervangen van een lamp.

Vriendschap

Laat je depressieve vriend of vriendin niet gelijk vallen als ze het niet kunnen waarderen als je langs komt. Een depressie kent ook zijn kwade tijden, maar denk niet dat de persoon het altijd kwaad bedoeld.

Video

Ook hebben we een video online gezet, waarin nog eens 10 tips staan hoe je om kunt gaan met iemand met een depressie.
Deze video vind je hier.

Het helpt vaak om met anderen te praten over hoe zij omgaan met depressie. Je kan hier herkenning vinden, omdat zij zelf de expert zijn op dit gebied. Kijk wat je voor elkaar kan betekenen op het forum van Mentaalgezond.nl. Meld je hier aan of login als je al een account hebt. Mocht je contact op willen nemen met een van de ervaringsdeskundige van Mentaalgezond.nl, vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Meld je probleem
Bezig met versturen

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten