Relatief veel geld aan psychische zorg

verslaving social media
1 op de 6 jongeren verslaafd aan sociale media
2 december 2015
betalingsproblemen zorgkosten
Betalingsproblemen door hoge zorgkosten
7 december 2015
Toon alles

Relatief veel geld aan psychische zorg

uitgaven psychische zorg Nederland

Nederland geeft meer geld uit aan kortdurende opnames voor psychische en gedragsstoornissen dan andere OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Binnen ziekenhuizen, waaronder ook GGZ instellingen, zijn de uitgaven voor bijna een kwart toe te rekenen aan de zorg hiervoor. Dat is meer dan twee keer zo veel als in andere OESO-landen. Dat blijkt uit een publicatie van de OESO, wat het CBS vrijdag 4 december heeft gepubliceerd.

23% van uitgaven naar psychische en gedragsstoornissen

De internationale vergelijking van zorgkosten richt zich op de uitgaven bij ziekenhuiszorg met opnamen. In Nederland wordt 23% van deze uitgaven besteed aan de behandeling van psychische en gedragsstoornissen. Dit is veel hoger dan het gemiddelde van 11 onderzochte OESO-landen, namelijk 9%.

In 2011 gaf Nederland 67 miljard euro uit aan gezondheidszorg. Daarvan was 14 miljard toe te rekenen aan psychische en gedragsstoornissen. Hieronder vallen dementie, verstandelijke handicaps, depressies, stemmingsstoornissen, stoornissen door alcohol en drugs of persoonlijkheidsstoornissen.

Groei aanbod behandelingen

Nederland heeft in vergelijking met andere landen een ruim en open aanbod aan behandelingen. Sinds 2000 is de ambulante zorg toegenomen, terwijl de klinische zorg niet af nam. In andere landen is bijvoorbeeld het aantal bedden voor opnamen sterker gedaald dan in Nederland. Daarnaast nam het gebruik van geestelijke gezondheidszorg toe. De uitgavengroei weerspiegelde zo vooral de groei van het aantal behandelingen en cliënten.

Van alle OESO-landen staan alleen de Verenigde Staten, Noorwegen en Zwitserland boven Nederland. Met 4252 euro per persoon in 2013 geeft Nederland wel bijna 60 procent meer uit dan het gemiddelde van de OESO, namelijk 2682 euro.

 

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten