letten op jezelf bij PTSS
Letten op jezelf
20 september 2015
partner en ik ptss
Mijn partner en ik hebben beide PTSS
30 november 2015
Toon alles

Wat is PTSS?

wat is ptss

Wat is PTSS en hoe ontstaat het?

We krijgen vaak de vraag wat PTSS is. PTSS staat voor een Post Traumatische Stress Stoornis. Een traumatische gebeurtenis (trauma) kan bestaan uit één of meerdere gebeurtenissen welke in meerdere maanden of zelfs jaren hebben plaatsgevonden. Een trauma is een gebeurtenis die bijzonder bedreigend of schokkend is. Zie hieronder enkele voorbeelden van zulke gebeurtenissen.

– Aanranding
– Ernstig verkeersongeluk
– Gewapende overval
– Getuige van gewelddadige gebeurtenis
– Grote ramp
– Levensgevaarlijke situatie
– Oorlog
– Terrorisme
– Andere situaties, zeer angstige situaties, hulpeloos of met afschuw vervuld voelen

Hoe herken ik PTSS?

Door het meemaken van een trauma komt het veelal voor dat mensen bang, gespannen en verdrietig zijn. Dit kan gepaard gaan met slapeloosheid en schrikachtigheid. Deze klachten ontstaan, omdat de gebeurtenis in de gedachten steeds terugkeert. Deze klachten kunnen binnen enkele weken verdwijnen maar in ongeveer 8% van de gevallen blijven deze heftige klachten langdurig. Indien deze klachten aanhouden worden allerlei situaties en activiteiten vermeden om het trauma te doen vergeten.

Voor de mensen die situaties en activiteiten vermijden, mensen waarbij de klachten langdurig aanhouden en niet vanzelf los komen van het trauma, geldt dat ze last hebben van post traumatische stress stoornis oftewel PTSS.

Je ziet het vaak niet aan de buitenkant dat mensen deze klachten hebben. Het is nog te veel een taboe waardoor de persoon waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk laat merken dat hij last heeft van die nare gebeurtenis, om de mensen in zijn omgeving te beschermen.

Wat zijn de kenmerken van PTSS?

Angststoornis
– Alleen voelen
– Controle verlies
– Geheugen problemen
– Slecht slapen
– Schaamte
– Sociale beperkingen
– Vermijden van situaties
– Walging
– Wantrouwen
– Woede

Enkele behandelmethodes voor PTSS

Psychotherapie volgens de KEP methode

De Kep methode helpt bij het reduceren van de symptomen van PTSS bij patiënten door weer controle te krijgen over hun leven. De behandeling is een korte probleemgerichte psychotherapie die bestaat uit verschillende zittingen. De sessies bestaan uit zorgvuldige stappen afhankelijk van de fase van behandeling. We spreken van een geïntegreerde behandeling omdat deze is gebaseerd op een combinatie van psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische- en directieve psychotherapeutische theorieën.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is ontwikkeld voor verwerking van een traumatische ervaringen. Het is een techniek die speciaal ontwikkeld is voor het stimuleren van de verwerking bij traumatische ervaringen of bij het aanpakken van telkens terugkerende gevoelens, zoals bijvoorbeeld angst. EMDR staat bekend als een techniek die snel werkt. De methode is in een zeer korte tijd erg bekend geworden. De werking is wetenschappelijk onderbouwd.

Traumagerichte CGT

Traumagerichte Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Binnen de gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal en brengt men eerst de problematische gedragingen en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens helpt men de cliënt om met beter passende gedragspatronen te reageren op die omstandigheden.

PTSS herkent, wat nu?

Je weet wat PTSS is en herkent jezelf hierin? Neem dan contact op met Mentaalgezond.nl! Wij hebben de kennis en ervaringsdeskundige in huis om je verder te helpen in de juiste richting. Onze ervaringsdeskundige heeft zelf de ervaring gehad en snapt daardoor als geen ander wat er speelt.

Meld je probleem
Bezig met versturen

TIP: Houd ook onze Facebook pagina in de gaten voor meer nieuws over PTSS

Laat je reactie achter
Interessant? Deel het met je vrienden!

Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor jou nog makkelijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten